Nasze Miody



Pasieka Miody Zdrowia wyznaje:
Czy można się dziwić, że gnamy do sklepu czy na bazarek, by kupić ten cud natury? Ale uwaga! Nie wszystko złoto, co się świeci. Rynek jest zalany produktami miodopodobnymi oraz takimi, w których jest co prawda ten wyrób pochodzący od pszczół, lecz tak przetworzony, że żadnego pożytku nie przyniesie. A nawet może zaszkodzić. Przez działania nieuczciwych sprzedawców kupno prawdziwego miodu staje się coraz trudniejsze.
Dlatego pasieka MIODY ZDROWIA:
❌ nie miesza miodów różnych gatunków
❌ nie dodaje tanich nisko wartościowych miodów sprowadzanych z zagranicy
❌ nie wzbogaca miodów dodatkami
❌ nie dolewa syropu cukrowego
Pasieka Miody Zdrowia oferuje:
🐝 tylko miody naturalne
🐝 tylko miody dojrzałe
🐝 tylko miody pełnowartościowe
🐝 tylko miody z Mazur
🐝 tylko prawdziwy miód
Jakie mazurskie miody kupisz w pasiece Miody Zdrowia?
miód lipowy
Uważany jest za najlepszy z miodów. Jego kolor w stanie płynnym jest jasno-bursztynowy lub zielonkawo-żółty.
Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w walce z infekcjami. Polecany w przeziębieniach, grypie, anginie, zapaleniu zatok, czy stanach zapalnych płuc i oskrzeli , posiada wysoką aktywność antybiotyczną, działa przeciwgorączkowo i wykrztuśnie . Skutecznie niszczy drobnoustroje, które podczas choroby zasiedlają drogi oddechowe. Korzyści z regularnego spożywania miodu lipowego jest ogromna – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy. Zauważono również pozytywne działanie miodu u chorych z problemami układu moczowego oraz cierpiących na cukrzycę insulinoniezależną – miód lipowy pomaga bowiem utrzymywać ustabilizowany poziom cukru we krwi.

miód wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy łączy różne właściwości pożytków pszczelich. Smak i kolor może być zróżnicowany zależy od zbieranego nektaru przez pszczoły w czasie pożytku.
Miód z kwiatów wiosennych będzie jasny i delikatnie słodki, a miód z kwiatów jesiennych ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, jest też ciemniejszy.
Miody wielokwiatowe są zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Wszystko zależy bowiem od tego, jakie rośliny miododajne w jego składzie dominują. Na wiosnę miód jest lekki, odżywczy i bogaty w witaminy. Świetnie nadaje się w stanach przemęczenia i braku energii – posiada naturalne właściwości przywracające równowagę organizmu. Warto spożywać profilaktycznie w chorobach serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego. Miód zbierany pod koniec lata lub jesienią oprócz wyrazistego smaku ma też sporo właściwości antybakteryjnych. Miód wielokwiatowy służy jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.
miód rzepakowy
Miód rzepakowy jest płynny, ma piękny słomkowy kolor, natomiast gdy skrystalizuje jest zwykle jasnożółty, bywa też kremowy lub całkiem biały.
Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy cechuje się największą zawartością glukozy i aminokwasów. Stanowi świetną odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Posiada właściwości regeneracyjne, wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na zakażenia drobnoustrojami. W składzie miodu rzepakowego sporo jest też potasu i magnezu, przez co stosuje się go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, oraz spowalnia postępujące zmiany miażdżycowe.
Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych.
miód spadziowy

miód mniszkowy
Pozyskiwany jest z mniszka lekarskiego. Mimo wielkiej popularności kwiatów mniszka lekarskiego, miód jest bardzo trudno dostępny. Nazywany jest również miodem majowym, ponieważ wtedy mniszek obficie kwitnie. Jego kolor to odcienie koloru jasnożółtego oraz pomarańczowego. Smak ma bardzo słodki, lekko mdławy.
Miód mniszkowy, posiada wiele właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych. Ma zbawienne działanie w trakcie niestrawności. Bogaty w witaminy (witamina B2 i C) i mikroelementy

miód malinowy
Zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn. Charakteryzuje się delikatnym smakiem owoców maliny. Ma złocisty kolor w postaci ciekłej natomiast po skrystalizowaniu zmienia barwę na białą. Miód malinowy szybko się krystalizuje, w jego skład wchodzą olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny smak i aromat. Jest zasobny w potas, chlor, fosfor, żelazo, magnez i wapń. Miód malinowy to rodzaj miodu trudno dostępny i przez to mniej znany. Produkowany jest z kwiatów malin – kwitnących jedynie przez trzy tygodnie, zaledwie kilka razy w roku. Pszczoły nad jego wytwarzaniem pracują od końca maja i pod koniec sierpnia, aż do początków listopada i pierwszych przymrozków, czyli od pierwszego kwitnięcia odmian wczesnych po kwiaty odmian późnych, jesiennych. Smak miodu malinowego różni się właśnie w zależności od okresu zbioru nektaru z kwiatów. Przyjemny zapach i smak sprawia, że miód malinowy jest lubiany przez dzieci i ceniony przez dorosłych. Ze względu na swe bogate właściwości odżywcze miód malinowy to ciekawy produkt, który może uzupełnić dietę osób przemęczonych i pozbawionych energii.

